![תל ברקת – חורבת בורנאט](https://www.calcalit.co.il/wp-content/uploads/tel-bareket2.jpg)
![תל ברקת – חורבת בורנאט](https://www.calcalit.co.il/wp-content/uploads/tel-bareket1.jpg)
תל ברקת – חורבת בורנאט
נ.צ. 657336 / 196110
מערבית לכביש 444, דרך כביש הכניסה לפארק חמן (אזור התעשייה חבל מודיעין)
התל נחשף בחורבת בורנאט שבשלוחה המזרחית של תל-ברקת, ממזרח ליישוב שוהם במהלך עבודות ההקמה של פארק התעשייה חמן בחבל מודיעין. באתר התגלו שרידי עיר גדולה מתקופת הברונזה הקדומה ב' (3050 – 2700 לפנה"ס) המשתרעת על שטח של כ-40 דונם. בעיר נשתמרה מערכת ביצורים מורכבת בעלת חומות ושער כניסה, מערך רחובות מתוכננים לצד מבני מגורים ומוקדים ציבוריים. התל דומה במאפייניו העירוניים לתל ערד, בן התקופה, המצוי בדרום הארץ אולם כבר בחפירות המקדימות התגלה שלל ממצאים ייחודים שטרם נחשפו בארץ ישראל.
עוד ובנוסף נחשפו באתר שרידיו של כפר יהודי מתקופת בית שני. הכפר נוסד בתקופת הממלכה החשמונאית (סוף המאה השנייה לפני הספירה) והתקיים ככפר יהודי עד למרד בר-כוכבא (132 – 135 לספירה). ככל הנראה במהלך המרד נטשו תושבי הכפר את המקום וכעבור זמן קצר התיישבה בו אוכלוסייה נוכרית, שהתגוררה במקום עד המאה השלישית. בחפירות נחשפו המרכיבים השונים של היישוב הקדום המשתרעים על שטח של כ-25 דונם: יחידות המגורים, החצרות, הרחובות, רשת התעלות ובורות המים, הטרסות החקלאיות, השומרות ומתקני הייצור והמלאכה. בין המתקנים: בית בד ומתקנים ביתיים לעצירת שמן (בודדות), גתות, אבני רחיים, תנורי בישול ואפייה (טאבונים) ומגדל קולומבריום. בתוך בתי הכפר נמצא מספר רב יחסית של אמבטיות ישיבה.
על אופיו היהודי של המקום מעידים ארבעה מקוואות טהרה שנמצאו ביחידות המגורים או סמוך להן, וממצא קטן שכלל עשרות כלי בית – ספלים וקערות בגדלים שונים – עשויים מאבן גיר רכה (על פי ההלכה כלי אבן אלה אינם מקבלים טומאה), עשרות מטבעות חשמונאיים מתקופת ייסודו של הכפר, כ-15 מטבעות מימי המרד הגדול נגד הרומאים ושלושה מטבעות מהשנה השנייה של מרד בר-כוכבא.
![חזור](https://www.calcalit.co.il/wp-content/themes/calcalit/images/btn_back_off_he.png)