


יער קולה
כביש 444, מזרחית לצומת גבעת כ"ח עם כביש מס' 465
בגבעות השפלה, בין בן שמן, שוהם וראש העין משתרע לו יער גבעת כ”ח, או בשמו המוכר יותר יער קולה (מזרחית לצומת גבעת כ"ח בכביש 444 עם כביש מס' 465). שם היער, קוּלה, נגזר משמו של מבצר מהתקופה הצלבנית. הוא שוכן על דרך הים, בתפר המחבר את מישור החוף עם שיפולי הרי השומרון, היווה לאורך רוב תקופות ההיסטוריה אזור מיושב, חקלאי וצומת דרכים אסטרטגי. סיור בפינות החמד ביער קולה שוזר בתוכו לצד שולחנות פיקניק ומתקני משחק לילדים, גם סיפורי גבורה ומורשת, אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים פיסות היסטוריה, ארכיאולוגיה וטבע.
מבצר קולה – גן לאומי
נ.צ. 660568 / 196024
בשטח נמצאים שני מבנים צלבניים עתיקים – מגדל שמירה ומבנה מינהלי הרוס אשר הוקמו בידי ההוספיטלרים, שרכשו את הכפר קולה בשנת 1181 לספירה. למרגלות המגדל נמצאת מערה בולטת, בשוליה צומח השרך חשפונית עדינה. על קירות החורבות ובתוכן צומחים שיכרון זהוב, צמרנית הסלעים וסרפד הכדורים. באזור החורבות נמצאים שרידי בוסתנים – משוכות צבר ועצי תאנה ותות. 50 מ' צפונית לחורבות, נמצאת בריכת אגירה ביזנטית עתיקה, בעומק 2.5 מ'.
אנדרטת הנצחה לחיילי חטיבת אלכסנדרוני
נ.צ. 660668 / 196952
יער קולה, כביש 465, 1.5 ק"מ צפון מזרחית לצומת גבעת כ"ח – בית אריה
ב-10 ביולי 1948, במסגרת מבצע "דני" כבשה חטיבת אלכסנדרוני את הכפרים שבאזור ראש העין של ימינו: רנתיה, וילהלמה, אל-יהודייה, טירה וקולה. ב-15 ביולי נכבש הכפר קולה על ידי גדוד 1 של הלגיון הערבי, בקרב שגרם לכוחות חטיבת אלכסנדרוני אבדות רבות: 28 (כ"ח) לוחמי גדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני וארבעה לוחמי גדוד 33 של החטיבה. בהמשך נכבש הכפר מחדש על ידי כוח ישראלי, עבר שוב לידי הלגיון, ולבסוף נכבש סופית ב-18 ביולי על ידי הכוחות הישראליים.
ביער, בצדי הדרך למצבת זיכרון לנופלים, עמודי אבן ועליהם חקוקים ציטוטים מתוך כתבי הלוחמים. האנדרטה עם שמות הנופלים במלחמת השחרור וכן סלע שעליו חקוק סיפור הקרבות על המקום במלחמת השחרור נמצאת על גבעה רמה ממנה נצפה נוף מרשים של מורדות השומרון ושפלת החוף. (ישנה אי התאמה במספר הנופלים בקרבות קולה. על מצבת הזיכרון ביער חקוקים שמות של 31 נופלים, אולם לפי נתוני ענף היסטוריה בצה"ל נהרגו שם 32 לוחמים ולא 28 כפי שסברו תחילה).
